Følelser og tro
Du skal elske din næste som dig selv. Eller: Du skal elske dig selv som din næste. Hvad er lettest: At elske sig selv eller sin næste? De fleste vil nok svare, at det sværeste, det er at holde oprigtigt og kærligt af og om sig selv. Men hvad kommer først? Bliver man bedre til at holde af sig selv igennem det at være noget for andre? Eller er det lettere at rumme andre, hvis man elsker sig selv? Eller er det en vekselvirkning imellem de to? Og hvad vil det egentlig sige?
Vi tilbyder foredrag og undervisning for mennesker i alle aldre. F.eks. dialogiske foredrag til caféarrangementer, workshops for konfirmander og fællestimer for børn og deres voksne.
Alt sammen med udgangspunkt i vores indre kompas, grundfølelserne Angst, Vrede, Sorg og Glæde.
Bliv klogere på jer selv og hinanden
Ønsker I at tilbyde nogle vedkommende og anderledes arrangementer i kirke eller sognegård - eller internt i jeres menighedsråd?
Hvor deltagerne får mulighed for at sætte sig selv i spil? Hvor de bliver klogere på sig selv og hinanden og får et fælles sprog for, hvad der rører sig i os som mennesker? Om hvordan vi får et mere ærligt forhold til os selv og hinanden, og hvordan vi bliver bedre til at behandle andre, som vi gerne selv vil behandles? Så kig nærmere på, hvad vi tilbyder.
Sæt ord på følelser
Deltagerne i vores arrangementer får mulighed for at sætte ord på deres følelser. De får en introduktion til læren om vores grundfølelser og indre kompas Angst, Vrede, Sorg og Glæde – og hvad det egentlig er følelserne fortæller os. De får redskaber til at kaste lys over egne adfærds- og reaktionsmønstre og til at handle bevidst.
Underviserne
Jeg er uddannet cand. mag. og Mentalhygiejnisk Instruktør og har 20 års erfaring som underviser, foredragsholder, leder og selvstændig konsulent.
Jeg holder dialogiske foredrag sammen med Finn Erik Larsen, der har årelang erfaring med menighedsrådsarbejde og kristen spiritualitet fra tværkirkelige sammenhænge. Finn Erik er læreruddannet og tidligere rektor på Haslev Seminarium.
De andres skyld
Det kan være sin sag at leve op til sin tro, hvis man ikke hviler i sig selv. Måske ønsker du at være et kærligt og rummeligt menneske, men oplever, at du reagerer uhensigtsmæssigt og fortryder det bagefter? Måske opdager du senere, at det var noget helt andet det handlede om? Måske er du bare uforstående og forvirret over hvad der egentlig skete? Eller måske bliver du ofte irriteret og synes det er de andres skyld?
Grundfølelser og forsvarsmekanismer
Vi skelner imellem grundfølelser og følelsesmæssige forsvarsmekanismer.
Grundfølelserne er vores indre kompas:
Angst: Mit overlevelsessignal, jeg skal være opmærksom.
Vrede: Mine grænser er overskredet, jeg skal markere mig.
Sorg: Jeg har mistet og skal være omsorgsfuld overfor mig selv.
Glæde: Jeg har handlet i overensstemmelse med mig selv.
Når bægeret flyder over
Forsvarsmekanismerne er følelsesmæssige reaktioner, når vi er kommet ud af kurs og ikke tør, eller ikke kan, vise hvad vi egentlig føler: Måske har vi ikke fået sagt fra, og vreden har hobet sig op? Og vi reagerer langt voldsommere, end der er grund til i den konkrete situation? Måske tillader vi ikke os selv at vise andre, når vi er vrede, fordi vi har lært, at det ikke er pænt? I stedet reagerer vi måske med at please andre eller få ondt af os selv. Måske har vi mistet en af vores nære, og i ubehaget i sorgen reagerer vi med angst eller vrede, i stedet for at tage vare på os selv? Og glæden, tør vi virkelig lade den fylde os, eller holder vi den lige lidt på afstand, i angst for at miste den igen?
Erkendelse er tilgivelse
Det at blive bevidst om, hvad der foregår i os, opløser både følelsesmæssige og fysiske blokeringer i kroppen. Erkendelsen er den tilgivelse, vi har brug for, for at komme videre med os selv.
Foredrag og undervisning
Se hvad vi tilbyder herunder – og kontakt os, hvis vi skal tage en snak om, hvad der passer til jeres konkrete sammenhæng.
Grundfølelser og tro – en vej til selvkærlighed og indre ro
Kom til dialogisk foredrag om grundfølelser og tro, og om hvordan du kan styrke din kristne livsførelse på et dagligdags og jordnært plan.
Læs mere her
Fem samtaleaftener om Angst, Vrede, Sorg og Glæde
Få redskaber til at mestre det indre liv. Fem aftener hvor vi i en mindre gruppe går i dybden med Angst, Vrede, Sorg og Glæde og med forståelsen af deres sammenhæng med den kristne tro.
Læs mere her
Workshop om grundfølelser for konfirmander
Grundfølelserne – dit indre kompas. Hvad skal følelserne overhovedet til for?
Følelserne myldrer rundt i kroppen, men hvad skal de egentlig til for? Og hvad har de med tro og kristendom at gøre?
Læs mere her
Sæt ord på følelser sammen med dit barn
Foredrag for forældre og andre voksne. I foredraget gives en introduktion til fire samtale- og dialogbøger om angst, vrede, sorg og glæde for børn og deres voksne.
Læs mere her
Ofte stillede spørgsmål
Måske kan du få svar på nogle af dine spørgsmål her. Kontakt mig gerne, hvis du har andre spørgsmål til det vi tilbyder.
Book et møde med os – det koster ikke noget
Er I interesseret i at sætte følelser og tro på programmet i jeres kirke eller sognegård? Vi tager gerne en snak om, hvad der passer til jeres sammenhæng. Som fysisk møde eller tlf./online.
Skriv eller ring for at aftale et tidspunkt. Tirsdage og fredage er gode for os – andre tidspunkter er også mulige.